IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor’s повиши перспективата по рейтинга на Латвия

След спада на БВП с 18% за 2009 рейтинговата агенция очаква растеж от 1% за 2010

12:47 | 13.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s повиши перспективата по рейтинга на Латвия

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши перспективата по кредитния рейтинг на Латвия, оценявайки положително взетите правителствени мерки за подобряване на финансовото положение на страната.

Перспективата по рейтинга BB, който е с две стъпки под инвестиционния, е вдигната на „стабилна” от „негативна”, съобщава агенцията.

„Вярваме, че перспективите за икономическо възстановяване в Латвия се подобряват предвид понижаването на външните дисбаланси и напредъка на правителството в стабилизирането на публичните финанси”, се казва в изявлението на Standard & Poor’s.

За да подобрят финансовата ситуация в Латвия, властите повишиха данъците и намалиха разходите, което беше и условие за получаването на помощ в размер на 7,5 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За четвъртото тримесечие на 2009 г. латвийския брутен вътрешен продукт се сви със 17,7%, което бе най-малкият спад за годината, но все пак превиши средните очаквания на икономистите. Понижението за цялата 2009 възлиза на 18%.

Според рейтинговата агенция икономиката на страната може да нарасне с 1% през тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още