IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за Дубай пак са на дневен ред

Цената на кредитните суапове за защита от фалит по дълговете на емирството рязко се повиши

10:51 | 13.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Притесненията за Дубай пак са на дневен ред

Притесненията, свързани с високата задлъжнялост на Дубай, отново се появиха в края на тази седмица с нарастването на цената на кредитните суапове за защита срещу фалит (credit default swaps – CDS) върху дълга на емирството. Цената на тези инструменти достигна най-високото си ниво от ноември насам, показват данни на компанията за финансови услуги Markit.

Покачването на CDS върху дубайския дълг е до 630 пункта в петък спрямо ниво от 592 пункта в четвъртък. За последен път равнището беше над 630 пункта на 27 ноември 2009, когато бяха достигнати 634 пункта.

В края на ноември миналата година инвеститорите имаха силни опасения, че държавният конгломерат Dubai World и неговият фонд за имоти Nakheel няма да могат да извършват плащанията по облигационните си емисии. Тогава от Dubai World заявиха, че няма да плащат лихви до месец май, както и че преструктурират задължения за над 20 млрд. долара.

Цената на кредитните суапове за защита срещу фалит падна, след като Абу Даби зае на Дубай 10 млрд. долара.

Сега, на фона на новата криза с държавен дълг – тази в Гърция, недоверието към способността на Дубай да се справи със задълженията си се поднови с пълна сила и непоколебимо расте през последните седмици.

Dubai World има дългове от около 60 млрд. долара, натрупани по време на бума на инвестициите в сектора на недвижимите имоти. Част от проектите под шапката на компанията е прочутият изкуствен остров в Персийския залив Палм Джумейра.

С настъпването на финансовата криза през 2008 стойността на проекти като този рязко спадна и фондът Nakheel започна да отлага множество други свои начинания поради намалялото търсене в сектора. Оттам дойдоха и сериозните затруднения при обслужването на задълженията по облигационните емисии.

Помощта от Абу Даби послужи за кратко да бъдат успокоени притесненията на инвеститорите, но останаха немалко емисии и банкови заеми за обслужване. От няколко месеца държавната група води преговори с финансови институции за справяне със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още