IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Развитите страни ще страдат от бавен растеж

Според специалиста слабото нарастване на икономиките ще бележи следващите няколко години от развитието на САЩ, Европа и Япония

18:44 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Развитите страни ще страдат от бавен растеж

Американският икономист Нуриел Рубини смята, че САЩ, Европа и Япония са изправени пред продължителен период на бавен икономически растеж. Основна причина за това е необходимостта от свиване на разходите на правителствата, банките и обикновените хора.

Централните банки и правителствата обаче не трябва „да прекаляват“ по отношение на пускането на допълнителни стимули в икономиката. В противен случай те може да се окажат в ситуация, подобна на тази, която се наблюдава в Гърция.

Хората трябва да се събудят и да осъзнаят, че огромните бюджетни дефицити трябва да бъдат финансирани по някакъв начин, а това би довело до силно увеличаване на риска и затрудняване на възстановяването, посочва Рубини, цитиран от CNBC.

Конкретно в САЩ икономиката „ще върви бавно, така, както и ще се подобрява ситуацията на пазара на труда“, предрича Рубини. През първата половина на годината в страната ще има положителен растеж, но през втората е възможно връщането към спад, предупреждава той.

В същото време страни със силен икономически ръст, каквато е Китай, трябва да затягат монетарната си политика, защото иначе рискуват прегряване на икономиката, последвано от срив.

„Притесненията ми относно Китай са свързани с това, че ако те не действат достатъчно рано, ще трябва да го направят през втората половина на годината. Тогава ще има забавяне на активността в САЩ, Европа и Япония, което може да доведе до повторна рецесия на глобално ниво“, завършва специалистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още