IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа завърши седмицата с борсов спад

Слабите данни за БВП върнаха негативните настроения сред инвеститорите

18:43 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европа завърши седмицата с борсов спад

Борсовата седмица завърши със спад за водещите индекси в Европа, но въпреки това бе постигнато седмично повишение. Днес регионалният индекс Dow Jonex Stoxx 600 отстъпи с 0,23 на сто, но за петте търговски сесии успя да добави около 1,5 на сто.

Като цяло днес настроенията на пазара се движеха около новините за брутния вътрешен продукт на еврозоната. Те показаха, че ситуацията в Гърция продължава да се влошава, като страната се е представила най-зле от 16-те членки на общността през последното тримесечие.

Гърция и днес остана сред водещите теми, тъй като все още не са ясни детайлите около начина, по който водещите страни от ЕС възнамеряват да й помогнат. Официално, от днес и Международният валутен фонд е предложил услугите и помощта си на южните ни съседи.

Пазарните настроения бяха повлияни и от новината, че Китай е предприел поредни стъпки за затягане на кредитирането в страната. Това бе изненадващо за пазарите, тъй като подобно нещо се случи едва преди по-малко от месец.

Под силен натиск днес попаднаха цените на банковите акции. Книжата на гръцките National Bank of Greece и EFG Eurobank поевтиняха съответно с 4 и 7,3 на сто. Акциите на Credit Agricole загубиха 2,8 на сто, а тези на Deutsche Bank отстъпиха с 2,6 на сто.

На национално ниво, немският DAX повиши стойността си с минималните 0,05 на сто до 5 501 пункта. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,36 на сто до 5 143 пункта, а френският CAC 40 падна с 0,4 на сто до 3 601 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още