IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите бонуси на Wall Street отидоха при по-неизвестните мениджъри

Хора, далеч от публичността, оглавиха класациите по размер на годишните си възнаграждения

09:28 | 13.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големите бонуси на Wall Street отидоха при по-неизвестните мениджъри

Списъкът на най-добре заплатените представители на компаниите от Wall Street обикновено се превръща в показател за това кой кой е във финансовия свят. Тази година обаче при разглеждането на имената по-подходящ е въпроса „Kой е това?“, се казва в материал на The New York Times.

На върха на класацията по заплащане за 2009 година е ръководителят на банката Wells Fargo Джон Стъмпф. Според цитираните данни той е получил личен бонус от 18,7 млн, долара под формата на кеш и акции. Това е с цели 64 на сто повече спрямо 2007 година, когато бонусите бяха рекордни.

Стъмпф е припечелил двойно повече от Лойд Блекфайн, който е начело на Goldman Sachs. Той е получил 9,7 млн. долара, което според мнозина е по-малко от предварително очакваното на база резултатите на банката.

Такова разместване в класацията е силно необичайно. Големи имена на Wall Street обикновено получават далеч повече от банкери като Стъмпф. Причината е, че Goldman Sachs се занимава с финансови операции и инвестиционна дейност, докато Wells Fargo е специализирана в бизнес и ипотечно кредитиране.

Като основна причина за промяната в класацията се посочват операциите на американското правителство по спасяване на банките. Това е довело до значително по-сериозно орязване на възнагражденията на по-публичните личности, които са били начело на банковите гиганти.

На тяхно място в класацията са дошли относително по-непознати ръководители на компании от финансовия сектор. Така например сред лидерите се нареждат шефовете на Visa, MasterCard, Capital One и American Express.

Шефът на Visa Джоузеф Саундърс например е припечелил 15,5 млн. долара, което значително надвишава възнагражденията на шефовете на Citigroup и Bank of America например. Около 13 млн. долара е получил Аджей Банга, ръководител на MasterCard, горе-долу толкова са получили още шефовете на BlackRock и Jefferies Group.

Големите пари, както винаги досега на Wall Street, са били в търговията. Проблемът обаче е в това, че възнагражденията и бонусите на заетите в търговските поделения не се съобщават. Данни се предоставят единствено за висшите ръководители на отделните компании.

Това означава, че служителите с най-големи бонуси за годината са с доста скромна публична известност.

Вторият най-добре заплатен шеф на Wall Street е Джейми Даймън от JPMorgan. Той е спечелил 17,6 млн. долара. Една от подчинените му – ръководителят на инвестиционното поделение на банката Ина Дрю, е получила 13 млн. долара.

Едно от най-слабо известните лица в класацията е Гордън Никсън, ръководител на Royal Bank of Canada, който е получил 9,7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още