fallback

МВФ също се ангажира с подкрепа за Гърция

Липсата на официална молба за помощ от Гърция към ЕС е осуетила изработването на конкретен спасителен план

14:10 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) се присъедини към Европейския съюз, като се ангажира да подкрепи Гърция, която се опитва да обуздае бюджетния си дефицит и да ограничи кризата по дълга си, предава Ройтерс.

Декларацията на МВФ идва след вчерашната среща на високо равнище на ЕС, която изпрати сигнал за солидарност към Атина, но не конкретизира мерки за оказване на финансова помощ. Това разочарова пазарите и свали цените на еврото и гръцките облигации.

„Ние имаме желание и готовност да помогнем на Гърция по приемлив за страната начин“, е заявил първият заместник управляващ директор на фонда Джон Липски.

Британският Guardian обвини Германия за липсата на конкретен резултат от срещата, позовавайки се на източници, според които канцлерът Ангела Меркел е блокирала изработването на спасителен финансов план.

Президентът на ЕС Ван Ромпой и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че е било невъзможно да предложат конкретни мерки спрямо Гърция, тъй като страната не се е обръщала официално с молба за помощ.

Сега вниманието се насочва към срещата на финансовите министри от ЕС през идната седмица, като анализаторите остават скептични по отношение на конкретни резултати.

„ЕС няма опит в справянето с такава ситуация и не би се впуснал в нея преди да я анализира внимателно“, смята Гарет Бери, валутен анализатор в UBS.

Европейските лидери са решени да предотвратят пренасянето на гръцките проблеми към други членки на съюза с висок дефицит или дълг като Испания и Португалия, което би задълбочило кризата в еврозоната.

Според някои коментатори обаче казусът с Гърция би могъл да остави ЕС без полезен ход.

Ако остави Гърция да се справя сама с трупаните години наред заеми и хлабавата фискална дисциплина, ЕС рискува огромна обезценка по дълговете на Гърция, Испания и Португалия, която може да разклати финансово цялата еврозона.

Оказването на финансова помощ пък ще разкрие най-големия проблем на еврозоната – неспособността й да наложи финансова дисциплина на своите членове, което допълнително ще подкопае доверието в европейския пакт за стабилност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още