IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия: Регулациите на ЕС при финансовите пазари заплашват растежа ни

Чешката индустрия показва признаци на възстановяване, което обаче е заплашено от плановете на ЕС

19:52 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чехия: Регулациите на ЕС при финансовите пазари заплашват растежа ни

Плановете на Европейския съюз за по-строги регулации на финансовите пазари може да забави растежа на чешката икономика в момент, когато нейната индустрия показва признаци на възстановяване, е заявил представител на правителството.

“Опасяваме се, че твърде многото регулации на финансовите пазари може да означават по-скъпи кредити, които да са по-малко достъпни за корпоративния сектор”, е заявил зам.-министърът на индустрията Ерик Геус пред Bloomberg. “Това може да е смъртоносно за възстановяващата се индустрия, този риск трябва да се изтъкне.”

Европейската комисия планира да наложи по-строг контрол върху финансовите пазари чрез създаването на орган, който да следи за икономическите рискове и да се ръководи от централни банкери и други агенции, така че да се унифицира надзорът върху банките, застрахователите, инвестиционните компании и агенциите за кредитен рейтинг.

Финансовите министри на страните членки и евродепутатите вероятно ще дебатират и гласуват предложеното законодателство тази година.

Чехия се възстановява от най-лошата си рецесия от падането на комунистическия режим и правителството очаква страната да се върне към растеж през 2010 г. В края на януари финансовото министерство повиши прогнозата си за ръста за 2010 г. на 1,3 на сто от обявените по-рано 0,3 на сто. Причина за това е подобряването на износа, който съставя около 70 на сто от брутния вътрешен продукт.

През декември производството нарасна за първи път от 15 месеца, главно благодарение на автомобилния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още