IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на ЕС: Постигнахме споразумение за спасяване на Гърция

Подробности засега липсват, ще бъдат оповестени по-късно днес

14:31 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът на ЕС: Постигнахме споразумение за спасяване на Гърция

Еврото поскъпна значително след като президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпуй обяви, че е постигнато споразумение за подпомагане на Гърция. „Имаме споразумение“, обяви Ромпуй след среща с премиера на Гърция Георгиус Папандреу, немския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози, съобщи BBC.

Няколко от страните, влизащи в еврозоната, са обявили, че ще помогнат на Гърция. Все още обаче не са предоставени подробни данни за начините, по които ще стане това. Очаква се това да стане след края на днешната среща на лидерите на страните от ЕС.

Поради интензивните разговори и големия брой срещи за обсъждане на ситуацията в Гърция, през последните два дни се появиха множество спекулации относно параметрите на евентуалното споразумение.

Информатори на Ройтерс посочиха, че спасителен пакет за южните ни съседи трябва да бъде обвързан с две основни цели. Едната е Гърция да направи всичко възможно, за да не допусне по-голям дефицит от заложения в плана за съкращаване на разходите, а втората – всички страни от еврозоната заедно да се грижат за запазване на финансовата стабилност в общността.

По-рано днес стана ясно, че през ноември безработицата в Гърция е скочила до 10,6 на сто, което означава, че в страната има 532 хил. души без работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още