IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на печалбата от 14% отчете минният гигант Rio Tinto

Печалбата преди данъци е 7,86 млрд. долара, спадът се дължи на поевтиняването на суровините през 2009 година

11:55 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на печалбата от 14% отчете минният гигант Rio Tinto

Англо-aвстралийската минна компания Rio Tinto отчете спад на печалбата си преди данъци в размер на 14 на сто до 7,86 млрд. лири за 2009 година. През предходната година бе постигнат положителен резултат преди данъци от 9,18 млрд. долара.

Като основна причина за влошаването на резултатите се посочва спадът в цените на суровините през 2009 година. Именно той е заличил позитивните ефекти от намаляването на оперативните разходи на компанията, предава ВВС.

През 2009 година е отчетен спад в цените на почти всички суровини, с които оперира Rio Tinto. Така например средната цена на медта е била с 28 на сто по-ниска от предходната година, а алуминият е бил с 35 на сто по-евтин.

За цялата година компанията е съкратила разходи за 2,6 млрд. долара, като около 1 млрд. лири са дошли от ограничаване на производството на алуминий.

Едно от основните събития, които компанията преживя през 2009 година бе шпионският скандал, в резултат на който четирима от служителите й бяха арестувани в Китай по обвинение в промишлен шпионаж и корупция.

Вчера в Китай стартира делото срещу тях и ако обвиненията се докажат, четиримата са заплашени от по 27 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още