IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лек спад на Wall Street, след като Фед очерта как ще изтегля ликвидност

Финансовият сектор се представи добре, като акциите на Bank of America, Citigroup и JPMorgan поскъпнаха

23:32 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лек спад на Wall Street, след като Фед очерта как ще изтегля ликвидност

Днешната волатилна сесия в крайна сметка донесе леко надмощие на мечките на Wall Street, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке изложи дългоочакван проект за мерките за затягане на паричната политика.

Инвеститорите се опасяват, че изтеглянето на ликвидност от икономиката ще намали инвестициите в акции и други финансови активи, които се считат за по-рискови. Силното поскъпване на щатския долар днес също натежа на индексите в САЩ.

Пазарните участници останаха нервни и заради утрешното извънредно заседание на страните от Европейския съюз, след което ще стане ясно дали техните лидери ще подкрепят Гърция при разрешаването на нейните фискални проблеми, пише CNN.

Dow Jones Industrial Average, който включва 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании в САЩ, се понижи с 0,2% до 10 038,38 пункта. По-рано индексът се понижаваше с 1%, като падна под психологическото ниво от 10 хил. пункта.

Широкият S&P 500 също отстъпи с 0,2% до 1 068,13 пункта главно заради добивните и индустриални компании. Финансовият сектор се представи добре, като акциите на Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley и Goldman Sachs поскъпнаха.

С минимална загуба от 0,1% до 2 147,9 пункта приключи сесията за индекса Nasdaq Composite, който обеднява всички компании на борсата Nasdaq. Последните четири седмици донесоха понижения и на трите основни борсови индекса в САЩ.

Това се случва на фона на добрите финансови резултати и окуражаващите прогнози на редица големи американски компании. Акциите на Walt Disney поскъпнаха с 0,6% днес, след като отчете 844 млн. долара печалба за последното тримесечие.

Днес стана ясно, че търговският дефицит на САЩ е нараснал до 40,18 млрд. долара през декември, което е с 10,4% повече от ноемврийската му стойност от 36,39 млрд. долара. Вносът се увеличава с 4,8% на месечна база, а износът с 3,3 на сто.

Отрицателното търговско салдо на САЩ за цялата 2009 година е 380,7 млрд. долара. Това е най-малкият дефицит на страната от търговията със стоки и услуги от 2001 г. насам и е много по-малко от отчетения за 2008 г. дефицит от 696 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 10.02.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още