IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коментарите на Бернанке понижиха борсовите индекси в САЩ

Бернанке очерта по какъв начин Федералният резерв планира да затегне своята парична политика в бъдеще

18:30 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Коментарите на Бернанке понижиха борсовите индекси в САЩ

Борсовите индекси в САЩ отново се оттеглиха на отрицателна територия, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке очерта в официално изявление пред Комитета за финансови услуги по какъв начин ръководената от него централна банка планира да затегне своята парична политика в бъдеще.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се понижава с 0,4% до 10 016,01 пункта два часа след началото на търговията. От всички акции в неговия състав най-много с 1% до 53,02 долара поевтиняват тези на индустриалния гигант Caterpillar, предаде Wall Street Journal.

Широкият S&P 500 отстъпва с 0,4% до 1 065,68 пункта, като всички представени в него сектори са на загуба, която е най-силно изразена при добивните и енергийните компании. Най-голямо е понижението на индекса на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, който се понижава с 0,6% до 2 136,81 пункта.

Показанията на Бен Бернанке пред Комитета за финансови услуги в САЩ не поднесоха изненади, но все пак изнервиха инвеститорите. Той заяви, че лихвеният процент, който централната банка плаща по свръхрезервите на търговските банки, може да играе ролята на основен лихвен процент в САЩ за известно време.

В момента за тази цел се използва лихвеният процент, по който търговските банки си отдават една на друга като заеми въпросните свръхрезерви при централната банка. Освен това Федералният резерв може да увеличи скоро разликата между основния лихвен процент и лихвения процент, който се начислява на търговските банки, при отпускането на спешно финансиране.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че търговският дефицит на САЩ се е разширил много повече от очакваното през декември. Отрицателното салдо на САЩ от търговията със стоки и услуги възлиза на 40,18 млрд. долара, което е с 10,4% над ноемврийската му стойност от 36,39 млрд. долара.

Вносът в САЩ се увеличава с 4,8% на месечна база през декември, докато износът нараства с 3,3% до най-високата си стойност от октомври 2008 г. Отрицателното търговско салдо на САЩ за цялата 2009 г. възлиза на 380,7 млрд. долара. Това е най-малкият дефицит от 2001 г. и е значително под отчетените за 2008 г. 696 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още