IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Зимбабве отхвърли закон, който може да изгони чужди фирми

Според закона компаниите с активи за над 500 хил. долара трябва да продадат 51% от местните си подразделения на чернокожи инвеститори в рамките на пет години

17:58 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Зимбабве отхвърли закон, който може да изгони чужди фирми

Премиерът на Зимбабве Морган Цвангираи отхвърли закон, подписан от президента на страната Робърт Мугабе, който принуждава компаниите да продават над половината от акциите си на чернокожи инвеститори, с мотива, че това ще изплаши чуждестранните инвеститори.

“Регулациите щяха да изгонят чуждестранните инвеститори, които вече са разтревожени по отношение на Зимбабве като дестинация за инвестиции”, посочва Цвангираи на сайта си, предаде Bloomberg. “без преки чуждестранни инвестиции в Зимбабве ще бъде трудно да дадем тласък на икономиката.”

Африканската страна се опитва да възстанови икономиката си след десетилетие на политически вълнения и рецесия под управлението на Мугабе, чиято партия контролира парламента от обявяването на независимост през 1980 г. до март 2009 г., когато загуби парламентарните избори от партията на Цвангираи Движение за демократична промяна.

Съгласно спорния закон компаниите, опериращи в страната с активи на стойност над 500 хил. долара, сред които се нареждат Anglo American и Old Mutual, трябва да продадат 51 на сто от местните си подразделения на чернокожи инвеститори в рамките на пет години.

Регулациите, които трябваше да влязат в действие от 1 март, нямат “сила, тъй като са обнародвани без консултация с правителството”, посочва Цвангираи.

Ако законът влезе в сила, той ще представлява “значима пречка” пред опитите на ArcelorMittal South Africa Ltd. да купи държавния производител на стомана Ziscosteel. Заводът на Zisco почти не работи заради остарялото си оборудване и ограничения в средствата.

Зимбабве разполага с вторите по големина в света запаси от платина и хром след тези на Южна Африка, както и залежи на злато, въглища, диаманти и никел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още