IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке представя стратегия за затягане на паричната политика

Очакванията са по време на днешното си изявление шефът на Фед да набележи пътя, по който ще бъде изтегляна ликвидността

15:02 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке представя стратегия за затягане на паричната политика

Ръководителят на американския Федерален резерв Бен Бернанке ще представи стратегия за затягане на монетарната политика в САЩ. Такива са очакванията на анализаторите преди днешното изказване на специалиста.

Прогнозите обаче клонят, че той няма да е категоричен и да се ангажира с точни срокове, тъй като изтеглянето на пари от финансовата система може да се случи само при ясни доказателства за стабилизация на икономиката, съобщава CNBC.

По време на кредитната криза Фед смъкна лихвения процент в близост до нула и неговото ниво е такова вече повече от година. Освен това бяха въведени няколко програми за увеличаване на ликвидността и изкупуване на финансови активи от страна на централната банка.

През последните месеци обаче все по-активно се говори кога ще бъде прекратен този курс на паричната политика и как може да се стигне до затягане на условията във финансовата система.

Като един от основните моменти в тази посока е възможността на Фед да изплаща лихва върху натрупаните свръхрезерви от над 1 трлн. долара във финансовата система. Именно тя ще попадне в центъра на вниманието тогава, когато Фед започне да затяга монетарната политика.

Способността на банката да изтегли средства от финансовата система ще зависи именно от желанието на Фед да плаща лихви върху свръхрезервите. Причината за това е фактът, че колкото по-изгодни условия предлага централната банка в сравнение с пазара, толкова по-вероятно е търговските банки да държат парите си при Фед.

Важна стъпка в процеса на затягане на монетарната политика е и ограничаването и прекратяването на програмите за рефинансиране на банките чрез приемане на различни активи като обезпечение.

Последната важна стъпка, която Фед може да направи за изтегляне на пари от системата, е да продаде част от финансовите активи, които придоби по време на кризата. За този период централната банка изкупи множество активи, които влязоха в нейния баланс и които рано или късно трябва отново да отидат на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още