IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос изрази увереност, че Гърция ще остане в еврозоната

Милиардерът, който през 1992 година отказа Великобритания от членство в съюза, е на мнение, че Гърция ще преодолее проблемите

09:22 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос изрази увереност, че Гърция ще остане в еврозоната

Милиардерът Джордж Сорос обяви, че вярва в способностите на Гърция да остане в еврозоната. Той посочи още, че погледите на пазарните участници в момента са насочени към дълговите проблеми на няколко държави, като Гърция стои на преден план.

„Смятам, че Гърция ще направи каквото е необходимо, за да отговори на изискванията за оставане в еврозоната“, каза Сорос пред репортери в Джакарта.

Сред основните мотиви на страната да се бори за членството си в еврозоната е това, че към момента ЕЦБ приема облигациите й като обезпечение за отпускане на заем на търговските банки.

В случай че страната изгуби кредитния ри рейтинг обаче, нейните книжа вече няма да отговарят на необходимите условия и няма да се приемат за обезпечение.

„Подпомагайки Гърция в постигането на целите, аз се надявам ЕС, ЕЦБ и еврозоната да намерят начин да финансират страната, който да не е твърде скъп и да окаже подкрепа“, каза Сорос, цитиран от Bloomberg.

Американският икономист Нуриел Рубини от своя страна обяви, че решението на европейските лидери да помогнат на Гърция е „стъпка в правилната посока“. Според него обаче най-удачно в дългосрочен план би било страната да вземе заем не от европейските страни, а от Международния валутен фонд.

Джордж Сорос придоби световна известност, след като през 1992 година отказа Великобритания от членство в еврозоната. Тогава той направи няколко последователни залога от по 1 млрд. долара в посока на това, че страната няма да успее да задържи валутата си в рамките на валутния режим преди влизането във валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още