IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Помощта за Гърция е стъпка в правилната посока

Икономистът смята, че заем от МВФ би бил най-полезен в дългосрочен план

08:52 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Помощта за Гърция е стъпка в правилната посока

Американският икономист Нуриел Рубини обяви, че решението на европейските лидери да помогнат на Гърция е „стъпка в правилната посока“.

Според него обаче най-удачно в дългосрочен план било южните ни съседи да вземат заем не от европейските страни, а от Международния валутен фонд, предава CNBC.

Мнението идва часове след като вчера стана ясно, че правителствата от ЕС са постигнали принципно съгласие да окажат помощ на силно задлъжнялата Гърция. Това вероятно ще се случи като европейските правителства гарантират плащанията по гръцките задължения.

Информацията дойде чрез източник от немската делегация и бе разпространена от Ройтерс.

Подобни действия биха били първата спасителна помощ за страна от еврозоната от създаването на единното пространство преди 11 години.

„Това е стъпка в правилната посока, макар според мен да е по-правилно Гърция да се възползва от някоя от програмите на МВФ“, посочва Рубини.

„Кредитите на МВФ са базирани на условия за постигане на някакви фискални и структурни цели. Когато просто се гарантират кредити е много трудно тези гаранции да почиват върху постигането на условия – те или се дават, или просто не се дават“, смята Рубини.

Американският икономист е на мнение, че проблемите на Гърци са само „върха на айсберга“ и че публичните дефицити и загубата на конкурентоспособност ще е прехвърлят върху Испания и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още