IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ядреният гигант Areva навлиза на пазара на соларна термична енергия

Най-големият строител на атомни електроцентрали в света Areva купи производителя на соларни термични инсталации Ausra

14:49 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ядреният гигант Areva навлиза на пазара на соларна термична енергия

Най-големият строител на атомни електроцентрали в света – френската инженерна компания Areva SA, ще инвестира в производството на соларна термична енергия, за да се превърне в един от лидерите на този пазар, предаде Ройтерс. 

Първата стъпка за тази цел е била покупката на базираната в САЩ компания за производство на соларни термични инсталации Ausra, но засега сумата на сделката не е оповестена.

Според френския ядрен гигант пазарът на соларни термични системи ще нарасне до 20 гигавата до 2020 г. и Areva има за цел да стане световен лидер в производството на слънчева термална енергия до 2012 г.

Тази технология превръща топлината на слънцето в пара, която задвижва турбини за производството на електроенергия. Areva се спира на тази технология пред другите възможности, предлагани от слънчевата енергия, защото тя е най-близка до тази в атомните централи.

Изминалата 2009 година бе трудна за слънчевата енергетика заради недостига на финансиране за нови проекти и поевтиняването на енергийните ресурси. През последните месеци обаче се наблюдава тенденция на окрупняване в сектора.

Други големи производители на соларни термични инсталации са испанската Abengoa SA и базираната в САЩ частна компания BrightSource Energy.

Ядрената индустрия търси нови начини за производството на енергия и за тази цел опитва да обедини традиционните технологии за добив на енергия от изкопаеми горива с възобновяемите енергийни източници. За тази цел в бюджета на САЩ за следващата финансова година са предвидени 36 млрд. долара гаранции по заеми за ядрена енергетика.

Главният изпълнителен директор на Ausra Робърт Фишман заяви, че разходите за производството на централите за добив на соларна термична енергия варират от 3,00 долара до 3,50 долара за един ват енергия. Компанията ще се насочи към закупуването на затруднени ядрени централни и разширяването на съществуващи топлоцентрали със соларни проекти.

Придобиването на Ausra се очаква да приключи през следващите няколко месеца, след като френската инженерна компания получи официалното одобрение на регулаторните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още