IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Латвия с по-голям спад от очакваното

Латвийската икономика обаче показва признаци на стабилизация, като спадът в промишлеността се забавя

14:37 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Латвия с по-голям спад от очакваното

Икономиката на Латвия се е свила със 17,7 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година, което е най-малък спад за годината, но е повече от очакванията на икономистите, предаде Bloomberg, позовавайки се на предварителни статистически данни.

За третото тримесечие икономиката на страната се сви с 19 на сто. Средните очаквания на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за спад през четвъртото тримесечие от 15,9 на сто. Спрямо третото тримесечие икономиката на страната е нараснала с 2,4 на сто. Ревизирани данни за БВП ще бъдат публикувани на 11 март.

Латвийската икономика показва признаци на стабилизация, като спадът в промишлеността се забавя. Увеличеният износ за Западна Европа вероятно ще помогне на страната да се върне към растеж, тъй като вътрешното търсене е под натиск заради мерките, въведени в изпълнение на условията за получаване на спасителен заем.

“Възможно е ревизираните данни за БВП да са по-добри”, смята Лия Страсуна, икономист към латвийското подразделение на Swedbank AB.

Латвия беше принудена да се обърне за заем от 7,5 млрд. евро към ЕС и Международния валутен фонд, след като втората по големина банка в страната потърси държавна помощ, а балонът на пазара на недвижими имоти, поддържан от кредити, се пукна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още