IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпазлив оптимизъм обхвана азиатските борси

С най-силен ръст се откроиха индексите в Тайван и Южна Корея

11:30 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазлив оптимизъм обхвана азиатските борси

Негативната вълна, която обхвана фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион през миналата седмица, постепенно започна да отшумява по време на днешната сесия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава леко с 0,3%, след като отстъпваше с 0,6% в ранните часове на търговията.

Днес ще започне срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, на която ще се обсъди създаването на 10-годишна икономическа програма за укрепване на конкурентоспособността на европейския регион. Според пазарните анализатори е възможно страните да излязат с план за подкрепа на Гърция. Това постепенно върна доверието на инвеститорите към фондовите пазари.

На борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 1,2% до 19 790,28 пункта и заличи загубите си от ранните часове на сесията. Широкият китайски индекс Shanghai Composite добави 0,5% до 2 948,84 пункта, като най-добре се представиха технологичните и финансовите компании. Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 успя да намали загуба си за деня от 0,9% на 0,2% и затвори на ниво от 9 932,90.

Индексите в тихоокеанския регион обаче не успяха да преминат на положителна територия. На борсата в Сидни S&P/ASX 200 отстъпи с 0,4% до 4 505,10 пункта, а основният новозеландски индекс NZX 50 загуби 0,6% до 3 076,45 пункта. Днес приключи визитата на президента на Европейската централна банка Жан Клод Трише при неговите колеги от Австралийската централна банка, предаде Bloomberg.

С най-силен ръст се откроиха индексите в Тайван и Южна Корея. Taiex нарасна с 2% до 7 361,04 пункта, което е най-силният дневен ръст на тайванския индекс за последните пет месеца. Акциите на Yulon Motor, която е най-голямата автомобилна компания в Тайван, поскъпнаха със 7% на борсата в Тайпей, след като стана ясно, че продажбите й са скочили с 60% през първия месец на годината.

В Южна Корея Kospi добави 1,1% до 1 570,49 пункта. Технологичните компании допринесоха най-много за този ръст, начело със Samsung Electronics. Акциите на Hyundai, най-големият автомобилопроизводител в Южна Корея, поскъпнаха за втора сесия след новината, че японският конкурент Toyota ще изтегли половин милион хибридни автомобила от модела Prius заради проблеми със спирачката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още