IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите затягат примката около Португалия

Рисковата премия на страната расте, тези на Гърция и Испания се понижават

15:08 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите затягат примката около Португалия

Търговията на пазара за защита при държавни банкрути, или т.нар. договори за защита от необслужване на задължения (credit default swaps), днес преминава по-спокойно в сравнение с миналата седмица, предаде MarketWatch.

На фона на това рисковите премии на почти всички страни намаляват, вследствие на което се свиват и разходите за защита от необслужване. Така се случва с Испания и Гърция, които през миналата седмица бяха следени под лупа от пазарните участници. Не такава е ситуацията обаче с Португалия, тъй като рисковата премия на страната отново тръгна нагоре.

Според данните на CMA DataVision, която предоставя данни за цената на кредитните суапове, основният рисков показател за Гърция се е върнал под границата от 4 на сто и е 3,97 на сто. Това означава, че за защита на позиция от 10 млн. евро в държавни облигации на Гърция е нужно да се заплаща премия от 397 хил. евро годишно.

При Испания също се наблюдава свиване на рисковия спред и той вече е 1,61 процентни пункта.

Въпреки цялостното стабилизиране на ситуацията обаче, Португалия остава под силен натиск от страна на пазара. Рисковата премия на страната се увеличава до 2,34 на сто спрямо 2,27 на сто в петък.

Суаповете за защита от необслужване на задължения се търгуват на нерегулиран пазар като деривативни инструменти. Тяхната функция е да бъдат търгувани като застраховка в случай на спирането на плащанията по дадена облигационна емисия.

В случай че емитентът спре да плаща задълженията си, купувачът получава спрените плащания от насрещната страна по деривативната сделка, или нейния продавач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още