IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват забавяне в спада на латвийския БВП

Наблюдава се подобрение при износа и производството.

14:02 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват забавяне в спада на латвийския БВП

През четвъртото тримесечие на 2009 г. икономиката на Латвия се е свила най-малко за последната година. Износът и производството започват да се възстановяват, показва проучване на икономисти, цитирано от Bloobmerg.

Очаква се официалните данни, които ще бъдат обявени във вторник, да покажат, че БВП се свива с 15,9% през последните три месеца на 2009 г. в сравнение с година по-рано. Това е средната стойност на очакванията, които варират в границите на 14,6%-19,8% спад.

Страната беше принудена да се обърне за заем от 7,5 млрд. евро от Международния валутен фонд и европейските страни, припомня агенцията. Причината за това бе нуждата от спасяване на втората по големина банка в страната, както и спукването на подхранвания с кредити балон при пазара на имоти.

Икономиката рязко спадна с 19% през третото тримесечие. Това е най-големият спад, откакто страната стана пазарна икономика.

Правителството намали заплатите, социалните разходи и повиши някои данъци, за да може да погасява заема си и да балансира обменния си курс след 17 месеца на инфлация над 10%.

В страната имаше и три месеца на дефлация, като текущата сметка се оказа на излишък след рекорден дефицит от 27,1% от БВП през четвъртото тримесечие на 2006 г.

Строгата фискална политика предвижда в бюджета дефицит от около 8% за 2009 г. и 2010 г. според Standard & Poor. Правителството планира да намали още разходите и да представи допълнителни мерки стойност от 1,4 млрд. долара и 800 млн. латвийски лата, през следващите две години. По този начин дефицитът ще бъде в рамките на 3% от БВП и ще може да се приеме еврото през 2014 г.

„Латвия предприе мерки, които биха били много трудни за приложение в много западноевропейски страни“, коментира Франк Гил, анализатор в Standard & Poor.

Тримесечната междубанкова лихва в Латвия, която през юни достигна почти 30% заради страха, че валутата на страната може да бъде девалвирана, вече е на ниво от 3,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още