IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дивидентите на Острова през 2009 г. бележат спад от 10 млрд. лири

Най-засегнати са инвеститорите в банковия сектор, на обратния полюс са фармацевтичните дружества

11:55 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дивидентите на Острова през 2009 г. бележат спад от 10 млрд. лири

Акционерите в компании от Обединеното кралство са получили с 10 млрд. лири по-малко под формата на дивиденти за миналата година. На инвеститорите са изплатени 56,9 млрд. лири за 2009г., което е с 15% по-малко в сравнение с 2008 г. Това показва доклад на Capita Registrars, цитиран от BBC.

Инвеститорите в банковия сектор са били засегнати най-силно след намаляване на плащанията с 6 млрд. лири в сравнение с нивата за 2008 г.

В доклада се казва, че е малко вероятно дивидентите да нараснат силно през 2010 г. поради бавното икономическо възстановяване.

Банките, които са отчасти държавна собственост, не са платили нищо на акционерите за 2009 г. При HSBC има малко намаление на дивидента, а от Standard Chartered са изплатили повече дивиденти отколкото през 2008 г.

Общо 202 публични компании са намалили размера на дивидента си, а 74 не са изплатили никакъв дивидент. Други 179 дружества са увеличили дивидента, а 60 компании са го оставили без промяна

Компаниите с най-силно засегнати рецесията печалби са намалили изплатените суми на акционерите със средно 25%, съобщава Capita Registrars.

Компаниите от считаните за защитни сектори, които обикновено имат стабилни печалби дори в моменти на криза, са увеличили изплатените дивиденти с поне 5%. Фармацевтичните компании са изплатили 20% повече дивиденти, докато доставчиците на електричество, търговците на храна и производителите на тютюн са повишили изплатените дивиденти с най-малко 10%, се казва в доклада.

Петролните фирми са повишили плащанията си под формата на дивиденти с 3 млрд. лири в сравнение с миналата година. Данните показват, че British Petroleum и Shell са изпатили една четвърт от всички дивиденти на компаниите от Великобритания.

"Увеличаващата се доминацията на петролните компании, прави инвеститорите силно зависими от няколко големи акции, които им носят приход", казва Пол Тейлър от Capita Registrars. Според него е тревожно това, че ниската цена на петрола, ниският марж и неблагоприятните валутни курсове са намалили печалбата на големите петролни компании.

"Така ще е трудно компаниите да увеличат плащанията на дивиденти", добавя той. "Това е една от главните причини, поради която не очакваме силно възстановяване при дивидентите за 2010 г.", казва още Пол Тейлър.

В доклада се посочва, че през последните две години компаниите са платили 123 млрд. лири под формата на дивиденти, а са привлекли нови капитали за 124 млрд. лири, с които са подсилили балансите си. Над 60% от тези средства са отишли в банките, като голяма част се дължи на спасяването им с пари на данъкоплатците.

"Не е чудно, че плащането на дивиденти е намаляло толкова драматично", добавя Тейлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още