IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите гиганти с нови проблеми: Секюритизацията не работи

Citigroup води преговори с частни инвеститори за продажбата на автомобилни заеми за $3 млрд.

10:18 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите гиганти с нови проблеми: Секюритизацията не работи

Големите играчи във финансовия сектор се изправят пред нов проблем, който е свързан със замръзването на секюритизацията. Процесът, който е основен начин за набиране на свежи пари при банки и застрахователи, е силно затруднен заради нежеланието на пазарите да плащат за подобни инструменти.

При секюритизацията банките емитират облигации, които са обезпечени с ипотечни или други заеми. По този начин този тип активи излизат от балансите на финансовите институции, а на тяхно място попада новият тип финансов инструмент. Въпросният инструмент може да се търгува свободно на вторичния пазар и така повишава ликвидността в цялата система.

Заради проблемите на кризата, които започнаха със замръзването на пазара на облигации, обезпечени с високорискови ипотеки, пазарните участници не са склонни да инвестират в секюритизирани книжа, пише FT.

Според запознати в момента от американската банка Citigroup са започнали преговори с частни фондове за дялови инвестиции и хедж фондове за продажбата на автомобилни заеми на стойност 3 млрд. долара. Целта на финансовата институцията е да извади от баланса си тези активи, с което да засили капиталовите си позиции.

Информацията гласи, че заради изключително трудното реализиране на подобни намерения, от Citigroup са обещали на потенциалните купувачи да отпуснат заеми със срок от няколко години, с които да бъдат извършени сделките.

За момента от Citirgoup няма коментар на тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още