IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупки в самия край на сесията оцветиха щатските индекси в зелено

Ниските нива на индексите изкушиха инвеститорите в края на волатилната сесия

23:36 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Покупки в самия край на сесията оцветиха щатските индекси в зелено

Силното понижение на щатските индекси през последните три дни успя да изкуши инвеститорите на Wall Street и покупки в последните минути на днешната волатилна сесия помогнаха на щатските индекси да излязат на положителна територия.

Разпродажбите по-рано днес смъкнаха и трите основни борсови индекса в САЩ до най-ниското им ниво от есента на 2009 г. Причина за това стана икономическата несигурност, породена от новината за спада на заетостта в САЩ през януари.

Междувременно притесненията на инвеститорите от големия бюджетен дефицит на Гърция, Португалия и Испания се изостриха. Това доведе до вълна от разпродажби и силни спадове на борсите в азиатския, тихоокеанския и европейския регион.

Те се пренесоха и на щатските борси, но значителното понижение на индексите от последните дни в крайна сметка изкуши купувачите. Технологичните компании поскъпнаха най-много и помогнаха на Dow Jones да премине 10 хил. пункта.

Индексът Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и често търгувани борсови компании, се повиши с 0,1% до 10 012,23 пункта. Стойността му по-рано днес се понижаваше с 1,7% до тримесечното дъно от 9 835 пункта.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,3% до 1 066,18 пункта, докато Nasdaq Composite, който обединява компаниите на борсата Nasdaq, успя да напредне с 0,7% до 2 141,12 пункта благодарение на технологичните и добивните компании.

В сравнение с нивото си на затваряне от предишния петък Dow Jones IA се е понижил с 0,6%, S&P 500 е отстъпил с 0,7%, а Nasdaq Composite – с 0,3%.

Притесненията за държавния дълг на страните от еврозоната повишиха курса на долара срещу еврото до осеммесечен връх, след като инвеститорите потърсиха щатския долар като убежище при икономическа несигурност, предаде CNN.

Това оказа натиск върху цените на редица суровини, като петрола и златото, както и върху акциите на компаниите и секторите, които са чувствителни към поскъпването на долара. Такива са например акциите на компаниите износителки.

Днешният доклад за пазара на труда показа, че щатската икономика продължава да закрива работни места през януари. Въпреки това нивото на безработица намалява до 9,7% през януари заради промяна в методологията на нейното изчисление.

Състоянието на пазара на труда в САЩ засега показва, че американката икономика се възстановява, но с бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още