IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня рязко и проби ключово ниво на подкрепа

Засилването на долара понижи цената на петрола за кратко под 70 долара за барел

22:38 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня рязко и проби ключово ниво на подкрепа

Цената на петрола се понижи с още 3% по време на днешната сесия на Нюйоркската петролна борса, след като вчера потъна с 5% на фона на силното поскъпване на щатския долар. Причина за това стана отстъплението на инвеститорите от по-рисковите активи, каквито са акциите, енергийните суровини и металите.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтиня с 1,95 долара, или 2,7%, до 71,19 долара за барел. По-рано днес цената му проби ключовото ниво на подкрепа от 70 долара, като падна до 69,50 долара за барел. На петролната борса в Лондон петролът сорт брент поевтиня с 3,8% до 69,38 долара за барел.

Междувременно цената на златото падна до 1 063,50 долара за тройунция, което а най-ниското й ниво за последните три месеца, предаде Wall Street Journal.

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар спрямо шест основни валути, се повиши. Инвеститорите потърсиха щатската валута като убежище заради икономическата несигурност, която бе предизвикана от новината, че щатската икономика продължава да закрива работни места и през януари.

Освен това притесненията бяха породени и от фискалните проблеми на Гърция и опасността от разпространението им в други европейски страни. Те понижиха курса на еврото спрямо долара до най-ниското му ниво от май 2009 г. Поскъпването на долара прави цената на петрола по-висока, изразена в други валути.

Цената на петрола достигна 84 долара за барел в средата на януари тази година, след което се понижи с 15 на сто. От началото на тази седмица енергийната суровина е поевтиняла с 2,3 на сто на фона на доста по-висок от средния изтъргуван обем. Щатският долар поскъпва с 0,8% до 1,3614 долара за едно евро днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още