IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street търсят посока след данните за безработицата

Към края на януари 14,8 млн. души в САЩ са безработни, а от тях 6,3 млн. от тях са трайно безработни

18:05 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street търсят посока след данните за безработицата

Трите основни борсови индекса на Wall Street започнаха днешната сесия с разнопосочни движения в двете посоки докато инвеститорите оценяват данните за заетостта в отраслите на американската икономика през януари и новините около държавния дефицит на страните от еврозоната, начело с Гърция.

Индексът на 30-те най-големи американски борсови компании Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 9 994,93 пункта час и половина след началото на търговията. Той промени на няколко пъти посоката на своето движение, след като вчера стойността му падна под психологическото ниво от 10 хил. пункта.

Широкият S&P 500 остава почти без промяна на ниво от 1 062,99 пункта. Единствено Nasdaq Composite, който обединява компаниите от борсата Nasdaq, се повишава с 0,4% до 2 133,27 пункта. Вчерашната сесия смъкна и трите основни индекса на Wall Street до най-ниските им нива за последните три месеца. 

Разочароващите данни за пазара на труда в САЩ показаха, че през януари са били закрити още 20 хил. работни места. Това накара инвеститорите да потърсят долара, в който виждат убежище в периоди на икономическа несигурност. От началото на кризата преди две години 8,4 млн. души в САЩ са останали без работа.

Към края на януари общо 14,8 млн. души в САЩ са били безработни, а от тях 6,3 млн. от тях са трайно безработни. Нивото на безработица в най-голямата икономика на света обаче се понижава от 10% през декември до 9,7% през януари. Причината за това се крие в промяна на методологията, по която тя се изчислява.

Енергийните компании се наредиха сред най-губещите в началото на сесията заради поевтиняването на петрола, докато тези от технологичния сектор се представят най-добре.

Притесненията около бюджетния дефицит на европейските страни също натежаха върху котировките на щатските борси и дадоха импулс за днешните разпродажби на борсите в Азия и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още