IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се свива за седмо тримесечие

Испания е изправена пред най-високото ниво на безработица в еврозоната и още една година на свиване на икономиката

16:26 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанската икономика се свива за седмо тримесечие

Испанската икономика се е свила за седмо тримесечие през последните три месеца на миналата година, предаде Bloomberg.

БВП на страната е намалял с 0,1 на сто за периода на тримесечна база и с 3,1 на сто на годишна, се посочва в оценка на Испанската централна банка, публикувана в месечния бюлетин на институцията.

Испания е изправена пред най-високото ниво на безработица в еврозоната и още една година на свиване на икономиката, както и пред проблемите с дълга си. От Международния валутен фонд очакват БВП на страната да се свие с 0,6 на сто тази година, което е два пъти повече от прогнозите на правителството. За цялата еврозона от фонда очакват ръст от 1%.

В опит да избегне повторение на ситуацията в Гърция, испанското правителство обяви план за намаляване на публичните разходи с 50 млрд. евро, благодарение на което дефицитът да падне под 3 на сто от БВП през 2013 г. от 11,4% през миналата година. Испания базира целите си на ръст на БВП от 3,1% през 2013. За сравнение очакванията на МВФ са за 1,7 на сто ръст на икономиката през въпросната година.

Предварителните данни на Националния статистически институт на страната за БВП ще бъдат публикувани на 11 февруари, а окончателните – на 17 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още