IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират икономически ръст на Китай от 11,5% за първото тримесечие

Очакванията са промишленото производство за първото тримесечие да нарасне с 18%

10:13 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират икономически ръст на Китай от 11,5% за първото тримесечие

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за първото тримесечие на 2010 г. ще бъде 11,5% на годишна база, се казва в прогнозата на държавната Комисия по реформи и развитие, съобщават китайски медии.

Според очакванията главен фактор за високия растежа през първото тримесечие ще бъде промишленото производство, което се очаква да нарасне със 17,9%. Прогнозираният бърз ръст се основава и на високата динамика нагоре (със 17,8%) на вътрешното търсене и възстановяването на обемите на износа.

Предвижданията за периода са инфлацията като цяло да достигне 2,5% на годишна база, като цените на производителите се повишат средно с 5,5%. Във връзка със сдържане ръста на инфлацията китайските власти възнамеряват да продължат прилагането на мерки за ограничаване мащаба на кредитирането.

В прогнозата същевременно се казва, че се очаква забавяне на растежа на инвестициите, който в началото на 2009 г. рязко се увеличи под влияние на антикризисните мерки на китайското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още