IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Грос: Проблемите с дълговете в Европа ще продължат да натискат пазарите

Държавите, които изпитват бюджетни проблеми и големи дефицити, изживяват нов етап на кризата, смята шефът на PIMCO

09:00 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Проблемите с дълговете в Европа ще продължат да натискат пазарите

Нарастващите проблеми в сферата на държавните дългове в Европа ще продължи да държи пазарите под натиск, смята основателят и ръководител на най-големия фонд за търговия с държавни облигации PIMCO.

„Магнитудът няма да е толкова силен, колкото беше по време на кризата с високорисковите ипотеки, но в известен смисъл двете събития са равни по въздействие върху пазарие”, посочва Грос в интервю за CNBC.

Пазарите на суровини и акции по света отбелязаха силен спад вчера, докато американският долар и правителствените облигации на САЩ поскъпнаха силно. Причина за това станаха ескалиращите страхове относно способността на Гърция, Португалия и Испания да избегнат банкрут.

„През последните 12 месеца пазарите по света се движеха нагоре, водени от подкрепата на правителствата и централните банки за създаването на кредити”, посочва Грос. „Сега започваме да си задаваме въпроси за ценообразуването на всички рискови активи”, смята той.

Вчера на борсата в САЩ Dow Jones отбеляза силен спад, като се върна под 10 хил. пункта за пръв път от началото на ноември досега. В Европа пък борсовите индекси регистрираха най-силно отстъпление за последните десет седмици.

„Мислете за ситуацията като за балон”, съветва Грос. „Първо имахме кредитна експанзия в частния сектор, която се сви и почти експлоадира около кризата с Lehman Brothers, а сега има повторна експанзия, водена от публичния сектор”.

„Тя доведе до ръст в цените на акциите до високи съотношения цена печалба и сви значително доходността по доста от считаните за високорискови облигации с традиционно висока доходност. Тази експанзия свърши и днес виждаме как хедж фондовете изваждат пари, понижавайки ливъриджа на пазара”, пояснява Грос.

Специалистът е оптимист за бъдещето на Гърция като посочи, че проблемите на страната вероятно ще бъдат разрешени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още