IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабото евро срути цената на петрола с 5 на сто*

Златото пропадна с 4 на сто заради опасения, че икономиката на САЩ още не е на правилния път за възстановяване

08:20 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабото евро срути цената на петрола с 5 на сто*

Цената на петрола се срути с над 5 на сто, след като еврото отстъпи силно, а данните за безработицата в САЩ отново върнаха опасенията, че страна не е на тръгнала категорично по пътя на икономическото възстановяване.

Така петролните контракти с доставка през март поевтиняха с 5 на сто до 73,14 долара за барел, след като по-рано котировките паднаха дори под 73 долара. Спадът е най-голям от 29 юли миналата година до сега. В часовете на електронна търговия след края на официалната сесия, петролът поскъпна с 28 цента до 73,42 долара за барел.

Златото също поевтиня значително, като за момента заличава 4 на сто от стойността си до 1 068 долара за тройунция.

Основна причина за пропадането в цената на ключовите суровини е отстъплението на еврото до най-ниското му ниво спрямо американския долар за последните седем месеца. Днес единната валута падна с 1 на сто до 1,3736 EUR/USD.

Доларовият индекс пък повишава стойността си с 0,6 на сто до 79,82 пункта. Подобно възходящо движение обикновено е съпътствано с поевтиняване на ключовите суровини, тъй като поскъпването на долара води до намален интерес на инвеститорите към суровините като средство за предпазване от инфлация.

За негативните настроения допринесоха и данните за първоначалната безработица в САЩ, тъй като през последната седмица се наблюдава ръст на молбите за помощ при безработица от 8 хил. броя до общо 480 хил.

Това се оказа доста над пазарните прогнози, като анализаторите очаквха отстъпление до 455 хил. броя.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през март поевтиня с 5 на сто до 72,13 долара за барел. Тази сутрин суровината се котира по 72,28 долара за барел.

*Актуално към 8:20 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още