IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа с остър спад днес

Търпението на инвеститорите към задлъжнялостта на някои от страните на континента започва да се изчерпва

19:10 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа с остър спад днес

Борсовите индекси в Европа претърпяха остър спад през днешната сесия, като спадът се засили особено след включването на американските пазари. Според анализатори, днешното пропадане се дължи на изчерпващото се търпение на инвеститорите към високата задлъжнялост на някои от страните на континента.

Като следствие от напрежението, регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с цели 2,7 на сто до 242,70 пункта.

Във фокуса на вниманието днес попадна Португалия и според мнозина страната, заедно с Испания, се приемат за най-вероятните проблемни страни след изместването на вниманието от трудностите, които изпитва Гърция.

Защитата от защита от банкрут на Португалия, която се измерва чрез credit default swap-а на страната, поскъпна значително днес, като стойността на показателя вече е над 200 базисни пункта. Това означава, че за позиция от 10 млн. долара трябва да се заплаща рискова премия от 200 хил. долара на година, обяснява Market Watch.

Най-силно днес бяха засегнати банковите книжа, като акциите на португалската Banco Comercial Portugues се сринаха със 7,5 на сто, а тези на Banco Espirito Santo – с 5 на сто. Проблемите се пренесоха и към Испания, където пазарната капитализация на Banco Santander се срути с близо 10 на сто, а акциите на BBVA паднаха със 7,54 на сто.

Сред основните новини на Стария континент беше запазването на лихвените проценти от страна на Английската централна банка, а по-късно и от страна на Европейската централна банка.

На национално ниво, френският индекс САС 40 се смъкна с 2,75 на сто до 3 689 пункта, а немският DAX падна с 2,45 на сто до 5 533 пункта. На Острова пък FTSE 100 отстъпи с 2,2 на сто до 5 139 пункта.

Днес бяха предадени множество отчети, които се оказаха разочароващи за инвеститорите. Акциите на Royal Dutch Shell поевтиняха с 3,2 на сто заради слаби резултати, а книжата на Unilever поевтиняха с 3,5 на сто.

Значително поевтиняха акциите и на Deutsche Bank, които отстъпиха с 4,5 на сто въпреки стабилния отчет за последното тримесечие на миналата година.

На обратния полюс застана емисията на Vodafone, като акциите на оператора поскъпнаха с 3,6 на сто след подобряването на прогнозите на компанията.

Слабо днес се представиха и пазарите в Централна и Източна Европа. Най-силно отстъпиха книжата на борсата в Будапеща, където BUX пропадна с 4,6 на сто. Основните борсови индекси в Полша и Чехия пък изгубиха по 3,3 на сто днес. В Русия RTS падна с 3 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още