IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: На Русия й трябва тежка криза, за да реформира икономиката си

Специалистът подкрепя мнението, че страната не трябва да бъде разглеждана по еднакъв начин с Китай, Индия и Бразилия

14:18 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: На Русия й трябва тежка криза, за да реформира икономиката си

Русия трябва да претърпи остра икономическа криза, за да може икономиката на страната да претърпи качествена промяна, която да промени начина на развитие в дългосрочен план, смята американският икономист Нуриел Рубини. За целта тя имала нужда от остър спад в цената на петрола или повторение на финансовата криза, посочва той.

Мнозина анализатори нареждат Русия сред най-добре представящите се развиващи се страни и дори бе включена в група с Индия, Китай и Бразилия. Четирите страни формираха т.нар. БРИК, като на тях се гледа с изключително големи надежди за просперитет в бъдещето.

Русия обаче все повече изостава от другите страни, а икономическият спад от 8 на сто през последната година кара все повече анализатори да гледат на нея с песимизъм. Острият спад през 2009 година бе предизвикан от силно свиване на приходите от износ, като основна причина за това бе поевтиняването на петрола, пише CNBC.

Сега страната е на път да се стабилизира, но в дългосрочен план би изпитвала същите проблеми, каквито е имала и досега, посочва Рубини.

„Последната година бе катастрофа, колапс на икономическата активност, рецесия. Сега започва възстановяване, това е добра новина. Основният проблем на Русия обаче остава и това е дългосрочното развитие”, смята Рубини.

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2008 година се равняваше на 1,7 трлн. долара, а през 2009 година оценките показват, че показателят се е свил до 1,2 трлн. долара. Като основни причини се посочват ефектите от кризата и поевтиняването на рублата.

В същото време икономиката на Китай отбеляза ръст от 9 на сто през 2009 година.

Според анализаторите и критиците на Русия тази нестабилност се дължи на прекалено голямата зависимост на страната от износа на петрол и газ и слабото развитие на производство, технология и инфраструктура.

„Смятам, че това е политически проблем, има скрити интереси, които извличат значителни ползи от корупция или по друг начин от големите приходи от газ и петрол”, казва Рубини. „Това няма да се промени преди да има нов шок или криза, срив в цените на петрола или политическа промяна, която да доведе до радикална промяна на основния икономически режим”, предупреждава той.

Докато цената на петрола обаче е относително висока, ситуацията изглежда такава, че сякаш няма мотивация за промяна, поне в обозримо бъдеще. Сега управляващите политици пък не били достатъчно силни, за да инициират реформи, категоричен е американският икономист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още