IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shell със 75% спад в печалбата за последното тримесечие

Компанията търпи загуби от бизнесите с преработка и природен газ

14:00 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Shell със 75% спад в печалбата за последното тримесечие

Англо-холандският петролен гигант Royal Dutch Shell обяви спад от 75% в печалбата си за последното тримесечие на 2009 на годишна база до 1,18 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Спадът е в резултат на намаленото производство и силното присъствие на компанията в преработващия бизнес, както и в този с природен газ.

През последното тримесечие цените на петрола се възстановиха, но тези на природния газ продължиха да изостават от нивата година преди това. Маржовете на печалба в преработването пък се свиха до най-ниските си нива от близо 15 години.

Втората по пазарна капитализация петролна компания в Европа регистрира загуба в размер на 1,76 млрд. долара от преработващото си поделение и изпълнителният й директор Питър Восър заяви, че обмисля ликвидирането на 15% от преработващия бизнес на Shell, освен вече обявените планове за затваряне на съоръженията в Монреал.

Без извънредните разходи печалбата на Shell за тримесечието е в размер на 2,77 млрд. долара, или под средната прогноза от 2,87 млрд. долара на анализатори, запитани от Ройтерс.

Производството на петрол и газ е намаляло с 2,4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, а за цялата 2009 понижението е 3%.

В същото време някои от конкурентите на Shell също оповестиха спадове в резултатите си за последното тримесечие на 2009. Печалбата на Exxon Mobil е намаляла с 23% на годишна база, а тази на Chevron с 37%

British Petroleum обаче регистрира 33% ръст на печалбата за тримесечието поради по-малката си експозиция към бизнесите с преработка и природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още