IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовият оптимизъм в Азия помръкна след силния ръст вчера

Мрачните икономически данни от Австралия и Нова Зеландия разколебаха инвеститорите днес

12:24 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият оптимизъм в Азия помръкна след силния ръст вчера

Борсовият оптимизъм на инвеститорите в азиатския и тихоокеанския регион помръкна, след като стана ясно, че потребителите в Австралия неочаквано са намалили своите разходи за покупки, а безработицата в Нова Зеландия се е повишила до най-високото си ниво за последните повече от десет години.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,9% до 117,44 пункта, след като нарасна с повече от 2% по време на предишните две сесии. Индексът, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, увеличи стойността си с 34% през миналата година.

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Австралия отчетоха първия си спад за последните пет месеца през януари в размер на 0,7% на месечна база. Преди това стана ясно, че безработицата в Нова Зеландия е нараснала до 7,3% през четвъртото тримесечие, което е рекордно ниво от 1999 г.

Това разколеба очакванията на инвеститорите за възстановяването на световната икономика, предаде Bloomberg. След силния ръст от над 2% вчера китайският борсов индекс Shanghai Composite изгуби 0,3% днес до 2 995,31 пункта, след като инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,5% до 10 355,98 пункта, а в Хонконг Hang Seng отстъпи с 1,8% до 20 341,64 пункта. Акциите на японската компания Toyota поевтиняха с 3,5% въпреки новината, че най-големият автомобилопроизводител на света очаква печалба за текущата финансова година.

В Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 изгуби 0,6% до 4 621,60 пункта, като минните компании се наредиха сред най-губещите заради поевтиняването на металите. Новозеландският индекс NZX 50 обаче с повиши с 0,4% до 3 148,94 пункта въпреки лошите данни за безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още