IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическата криза не засяга военната промишленост

Икономическата криза не е оказала въздействие на разходите за отбрана през последните 18 месеца

10:02 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическата криза не засяга военната промишленост

Световната икономическа криза практически не е засегнала сферата на разходите за отбрана, тъй като страните в света като цяло не са съкратили инвестициите за въоръжаване, в т.ч. за покупка на военна техника и финансиране на военни операции. Това се казва в доклада „Военен баланс – 2010 г.“ на лондонския Международен институт за стратегически изследвания, съобщава Итар-Тасс.

В доклада се отбелязва, че за периода от 2006 г. до 2008 г. световният годишен бюджет за отбрана е нараснал от 1,3 трлн. долара на 1,55 трлн. долара и по предварителни данни има известен ръст и през 2009 г., макар и по-малък от прогнозирания заради нестабилността на американския долар.

Експертите от лондонския институт отбелязват, че „икономическата криза не е оказала въздействие на разходите за отбрана през последните 18 месеца“.

Според направените анализи от Международния институт за стратегически изследвания средствата за военни разходи през последните години практически не са се изменили като дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Например за 2008 г. този показател е 2,56%, а през 2004 г., военните разходи в света са били 2,6% от световния БВП.

В доклада се отбелязва, че водещите във военно отношение в света държави са запазили нивото на военните си разходи и дори малко са ги увеличили, независимо от икономическите си проблеми. Изключение засега прави само Русия, която, по оценките в доклада, има леко съкращение на военните си разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още