IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачките в Гърция заплашват плана на Папандреу да намали бюджетния дефицит

Най-големият профсъюз в Гърция организира втора мащабна стачка за този месец, която ще се насрочи за 24 февруари

09:36 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стачките в Гърция заплашват плана на Папандреу да намали бюджетния дефицит

Най-големият профсъюз в Гърция е на път да насрочи втора масова стачка този месец, което показва, че правителството на премиера Георгиос Папандреу може да се сблъска със сериозни трудности при одобрението и прилагането на плана за намаляване на бюджетния дефицит на страната. Той е най-висок сред всички държави в Европейския съюз и е три пъти над заложеното ограничение.

Профсъюзът, който представлява около 2 млн. гърци, които работят в частния сектор, ще проведе среща днес в Атина, за да одобри планираната за 24 февруари стачка. Междувременно главните профсъюзи на служителите в държавния сектор възнамеряват да проведат стачка на 10 февруари срещу намеренията на правителството да замрази заплатите в публичния сектор тази година, пише Bloomberg.

Строгият план на гръцкото правителство за овладяване на държавния дефицит предвижда увеличаване на акцизите върху горивата, вдигане на пенсионната възраст, редуциране на разходите в публичния сектор и реформа на данъчната система. По този начин Папандреу се надява да убеди инвеститорите, че Гърция не се нуждае от спасителна помощ от Международния валутен фонд или от ЕС.

Замислените от правителството мерки за стабилизиране на публичните финанси спечелиха подкрепата на Европейската комисия вчера, след като гръцкият премиер обяви допълнителни стъпки за намаляване на дефицита. Те обаче поставят премиера Папандреу в неудобно положение, след като спечели изборите през 2009 г. с обещанието, че заплатите в Гърция ще нарастват по-бързо от инфлацията.

За да може да се справи с финансовите затруднения на страната обаче, правителството се нуждае не само от одобрението на ЕС, но и от подкрепата на гръцкия народ. Папандреу на няколко пъти се обърна към гърците с молбата да съдействат за изпълнението на болезнените мерки и предупреди, че страната не може да си позволи да пострада от стачки и блокади в момента.

Предишното правителство на Гърция, начело с Костас Караманлис, бе разклатено именно от протести на профсъюзите, след като се опита да затегне условията за пенсиониране и да повиши данъците.

Сегашното правителство трябва да намали размера на бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт през 2012 г. спрямо рекордното му ниво от 12,7% през 2009 г. Опасенията, че Гърция и още няколко европейски страни няма да се справят със своя дефицит, разклатиха еврото, което поевтиня с над от 7% от края на ноември, и повишиха рисковата премия по гръцките облигации.

Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния вчера отхвърли спекулациите, че ще се наложи Гърция да прибегне до заем от Международния валутен фонд.

Още по темата:

Българи блокират границата с Гърция в събота, ако още има гръцки протести

Ще стачкуват и гръцките митничари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още