IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Visa със 75% скок зa последното тримесечие

Контрол върху разходите и ръст в броя на транзакциите са подобрили значително резултатите на компанията

09:21 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Visa със 75% скок зa последното тримесечие

Американският оператор на кредитни карти Visa отчете ръст на печалбата си за последното тримесечие на миналата година в размер на 75 на сто на годишна база. Според компанията това се дължи на по-строг контрол върху разходите, както и на увеличен брой картови транзакции.

Печалбата на Visa за последните три месеца на миналата година, които се явяват първо фискално тримесечие за компанията, е в размер на 763 млн. долара, което прави по 1,02 долара печалба на акция от клас А.

За сравнение, за същия период на предходната година, печалбата на Visa бе 574 млн. долара, или 74 цента на акция от клас А, предава Market Watch.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за по-слаб резултат, като консенсусните очаквания бяха за печалба от 91 цента на аакция.

Нетните оперативни приходи на компанията бележат ръст от 13 на сто за тримесечието и достигат 2 млрд. долара. Оперативните разходи пък са паднали с 4 на сто до 743 млн. долара.

Това кара Visa да повиши прогнозта си за оперативна печалба през 2010 година. Маржът на печалбата за годината пък се очаква да бъде около 50%.

Основната част от приходите на Visa се формира при използването на кредитни и дебитни карти, издадени от компанията. За всяка транзакция се получава такса, което означава, че Visa е силно податлива от поведението на потребителите.

През последното тримесечие обаче компанията отчита ръст на тарнзакциите от 12 на сто на годишна база до 10,9 млн. броя. Увеличение, макар и по-ограничено, е постигнато и спрямо предходните три месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още