IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хакерска атака срещу търговията с вредни емисии

Откраднати са множество данни, което вероятно ще доведе до загуби за милиони евро

14:17 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хакерска атака срещу търговията с вредни емисии

Хакери са извършили атака срещу регистрите за търговия с вредни емисии в половин Европа и са се сдобили с данни, позволяващи им да препродават квоти за замърсяване, предава немският вестник FAZ.

“Атаката е била изключително професионална“, е коментирал за пресата служител в немската служба за търговия с емисии.

За момента хакерската атака не е дала отражение върху търговците или върху енергийните борси. Необходимите за търговия разрешения в базите данни обаче не са достъпни, се казва в материала.

Търговията с емисии е била спряна още в петък, като в Германия такава няма да се осъществява до края на седмицата. От вчера пък не се търгува с емисии още в Белгия, Дания, Испания, Унгария, Италия, Гърция, Румъния и България.

Сключените вече сделки, които не са финализирани, ще бъдат вписани в регистрите на по-късен етап.

Оценките са, че атаката ще струва милиони евро. Хакерите са изпратили на много от европейските, а също и на новозеландски и японски предприятия съобщение, че трябва да направят нова регистрация в регистрите за търговия с емисии.

Така са били откраднати множество данни и са били прехвърлени права за замърсяване към други компании, намиращи се основно във Великобритания и Дания. Последвала е скоростна препродажба, като купувачите по нищо не са можели да разберат, че са получили правата по неправомерен начин.

За момента не може да се направи точна оценка на щетите, като само една от засегнатите компании, която е среден по големина представител на индустрията, е изгубил права за 1,5 млн. евро, посочва вестникът.

Основните засегнати компании са производствени дружества, производители на електрическа енергия и търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още