IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облигациите на Манчестър Юнайтед се наредиха сред най-слабите емисии

Емитираните едва преди две седмици книжа са сред най-поевтинелите емисии за последната година

11:25 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Облигациите на Манчестър Юнайтед се наредиха сред най-слабите емисии

Футболният отбор Манчестър Юнайтед се състезава за поредната си титла във Висшата лига, но първите издадени облигации от клуба не се радват на същия успех, предава Financial Times.

Клубът си осигури 500 млн. лири (798 млн. долара), за да рефинансира задълженията към банките, но облигациите загубиха част от стойността си, защото инвеститорите са притеснени дали футболният клуб ще успее да плаща задълженията си на пазара на облигации.

Цената на деноминираните в лири облигации за 250 млн. паунда поевтиняха до едва 93 на сто от номиналната си стойност. Доларовите облигации, чиято емисия е на стойност 425 млн. долара, отстъпи до 94,5% от номинала.

Банкери и анализатори смятат, че облигациите на дружеството се представят слабо, защото са били твърде високо оценени при издаването си. Друга причина, за която споменават, е липсата на кредитен рейтинг.

Други от наскоро пуснатите на пазара облигационни емисии също отстъпват, но не с толкова, колкото губят облигациите на Манчестър Юнайтед. „На фона на благоприятен кредитен пазар облигациите на Манчестър Юнайтед са едни от най-слабо представящите се емисии от началото на 2009 година досега“, посочва Суки Ман, кредитен стратег в Societe Generale.

Източник, запознат с финансирането на компанията, споделя, че макар да може да бъде емитиран нов дълг с увеличаването на облигационната емисия, клубът едва ли скоро ще се завърне на финансовия пазар.

По-вероятно е Манчестър Юнайтед да изчака погасяването на част от дълговете преди отново да набере свежи пари. Желанието би било да се изчака представянето на клуба в тазгодишното издание на Шампионската лига, преди да се прибягва до привличане на средства.

За момента от клуба липсва официален коментар, но запознати смятат, че завръщането на пазара „не стои на дневен ред“, а основен приоритет е успокояването на феновете. Те са ядосани от намеренията на американските собственици – фамилията Глейзър, да започнат да изплащат кредитите, взети за придобиване на клуба с пари от касата на отбора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още