IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева и Валдстрьом – на най-високи постове от бившите еврокомисари

Някои от останалите оттеглящи се еврокомисари ще прекратят обществената си дейност, други ще заемат постове в родните си страни

16:02 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева и Валдстрьом – на най-високи постове от бившите еврокомисари

Меглена Кунева и шведката Марго Валстрьом са сред малкото комисари от предишната Европейска комисия, които са си осигурили нова работа, като повечето от останалите или са решили да се оттеглят от политиката, или смятат да поемат по-ниско престижна позиция, пише EurActiv.

Тринадесет от 27-те еврокомисари в предишната комисия ще останат и в следващата.

Кунева, която беше фаворит на председателя на ЕК Жозе Барозу за български еврокомисар в новата комисия, ще бъде назначена на поста ръководител на Бюрото на европейските политически съветници (BEPA).

Смята се, че Барозу иска да придаде повече политическа насоченост на BEPA. Назначаването на Кунева за ръководител на бюрото не само ще го направи по-популярно (в момента то дори няма ръководител), но и ще позволи на Барозу да увеличи контрола си върху възникващите политически предписания.

Валстрьом, която отговаряше за връзките между институциите, е назначена за специален представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на военни конфликти. Новата позиция, според източници на EurActiv, е логичен напредък в кариерата на шведката, която е участвала в многобройни кампании за защита на правата на жените през последните години.

От останалите досегашни еврокомисари Гюнтер Ферхойген, който отговаряше за индустрията, ще поеме преподавателска работа в университета Viadrina Europa във Франкфурт, а за французина Жак Баро, отговарял за правосъдието, се носят слухове, че бъде назначен във Френския конституционен съвет – най-висшата конституционна власт в страната.

Унгарецът Ласло Ковач, отговарял за данъците и митническия съюз, смята да се върне към националната политика в страната си, като вероятно ще се кандидатира за парламентарните избори през тази година.

Малтиецът Джоузеф Борг, натоварен в досегашната комисия с проблемите на риболова, не възнамерява да продължи политическата си кариера, според неговите помощници. Подобна е ситуацията при Ставрос Димас, отговарял за околната среда, който засега няма други планове, освен да „води някои лекции“, както и при Бенита Фереро-Валднер, чиито планове не са ясни.

Досегашният румънски еврокомисар Леонард Орбан, отговарял за многоезичието, смята да се върне в Румъния, където да се заеме с подобряване на отношенията между Брюксел и Букурещ и да подпомогне европейската интеграция на страната, евентуално чрез академична дейност.

Датчанката Мариан Фишер Бойл, отговаряла за селското стопанство, е казала неофициално за EurActiv през ноември, че възнамерява да се оттегли от обществения живот, да се върне в датската провинция и да прекарва повече време със семейството си.

Ирландецът Чарли МакКрийви, отговарял за вътрешния пазар, също ще се оттегли от обществения живот. Той не е обявил никакви конкретни планове, но в ирландските медии растат очакванията, че той може да позиции в бордовете на различни местни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още