IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите може да накажат еврозоната за рекордната й задлъжнялост

Натрупването на рекорден дефицит в еврозоната може да предизвика разпродажби на държавни ценни книжа

11:11 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите може да накажат еврозоната за рекордната й задлъжнялост

Страните от еврозоната са заели от финансовите пазари 110 млрд. долара от началото на тази година чрез емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК), предаде Financial Times. Влошаването на състоянието на техните публични финанси обаче ще повиши лихвения процент, който инвеститорите ще изискват от европейските правителства, за да финансират техните разходи.

Инвеститорите предупреждават, че лихвените проценти по ДЦК на Гърция ще продължават да се качват, докато правителството не демонстрира сериозни мерки за подобряване на публичните финанси.

В подобно положение се намират още няколко страни от еврозоната с влошено състояние на публичните финанси като Португалия, Испания, Ирландия и Италия.

Страните с високи нива на задлъжнялост ще трябва да плащат все по-високи лихви, за да издават нови емисии облигации. Заради силния спад на доверието към тях може дори да се стигне до разпродажби на техните облигации, освен ако правителствата и обществеността не покажат, че са решени да се справят със своя държавен дефицит.

Гръцкото правителство настоя да продължи със своята програма за емитиране на нови държавни ценни книжа, въпреки че през миналата седмица доходността по десетгодишните гръцки ДЦК скочи до 7,25%. Това е най-високото й ниво от 1998 г. насам.

Според гръцки служител във финансовото министерство, пожелал анонимност, страната все още планира да издаде 10-годишни облигации под формата на синдикиран заем. Гърция се очаква да обяви нови, по-строги мерки за своя държавен дефицит след обявяването на утрешната оценка на Европейската комисия за тригодишния план за стабилност на гръцкото правителство.

В началото на седмицата доходността на гръцките ДЦК се понижи до 6,62%, но остава с 3,44 процентни пункта над доходността на немските ДЦК. Тази разлика се нарича рискова премия и всъщност показва колко е допълнителната доходност над тази на немските облигации, която инвеститорите изискват, за да финансират разходите на гръцкото правителство.

Преди две седмици рисковата премия по гръцките ДЦК се повиши до рекордите 3,54 проценти пункта.

Опасността от разпродажби на ДЦК от еврозоната ще се запази, докато правителствата продължават да издават облигации, с които да финансират своите разходи за спасяване на банки и насърчаване на икономиката. Само през тази седмица се очаква страните от еврозоната да заемат още 27 млрд. евро чрез емитирането на облигации, според анализаторите на британската банка Barclays Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още