IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пол Волкър: Рисковата търговия трябва да бъде спряна

Бившият председател на Фед готви предложение за реформа, която да намали риска за финансовата система

09:34 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пол Волкър: Рисковата търговия трябва да бъде спряна

Бившият председател на американския Федерален резерв и настоящ съветник на Белия дом Пол Волкър ще направи предложение за промени в банковата регулация пред Конгреса.

Целта на реформата е да бъдат ограничени рисковете, които банките поемат, както и да не се стига до третиране на финансови институции като „прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират“.

Предложението, което вече е известно като „Правилото Волкър“, е насочено към ограничаване на търговията за собствена сметка на банките и спекулативните им операции. Ключовото е това, че тези сделки и операции не трябва да попадат под защитата на правителството, предава CNBC.

Предвижда се и лобиране на международно ниво за вземане на „подходящи действия“ за ограничаване на операциите на търговските банки.

Очаква се днес Волкър да говори пред банковата комисия в Сената, където да защити своето предложение. Едно от основните виждания на специалиста е това, че има много голям конфликт на интереси при участието на търговските банки в инвестиционна дейност или търговия за собствена сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още