IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убедителен старт на новия месец за щатския пазар

Американските борсови индекси постигнаха значителни печалби след ръстове по позициите на енергийните компании

23:08 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Убедителен старт на новия месец за щатския пазар

Силните финансови резултати на американския петролен гигант Exxon Mobil и бичите коментари относно въгледобивните компании доведоха до растеж по енергийните позиции в САЩ по време на първата борсова търговия за месец февруари. Позитивните нагласи към този сектор повлияха на целия пазар и индексът Dow Jones Industrial Average затвори на ниво от 10 186 пункта, или повишение от 1,2%.

Широкият S&P 500 нарасна с 1,4% до 1089 пункта, а Nasdaq Composite добави 1,1% към стойността си 2171 до пункта.

Преди началото на сесията стана ясно, че Exxon Mobil е реализирала печалба от над 6 млрд. долара, или 1,27 долара на акция, за последното тримесечие на 2009 г. Печалбата на петролната компания с най-голяма пазарна капитализация в света се е понижила с 18% спрямо същия период на 2008, но се оказа по-висока от прогнозите на пазарните анализатори. 

Книжата на Exxon Mobil поскъпнаха с 2,7% до 66,19 долара за брой. 

Като перспективни пък бяха определени въгледобивните компании от анализатори на инвестиционната компания Davenport & Co. Оценката помогна на акциите на минния гигант Massey Energy да поскъпнат с над 8%, а книжата на US Steel се повишиха с 6,55%. Поскъпване имаше и по други позиции от сектора. 

Устремът на индекса подпомогнаха и данните за личните разходи на американските потребители през декември, отчели трети пореден месец на растеж. Производственият сектор в САЩ пък е нараснал за шести пореден месец през януари и то с най-бързото темпо от 2004 г. досега.

Цената на суровия петрол се повиши с 2,1% до 74,43 долара за барел. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още