IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетите на Exxon Mobil подкрепиха щатските индекси

Акциите на петролният гигант поскъпват с над 2% след новината, че е отчел печалба от над 6 млрд. долара през последното тримесечие на 2009

18:09 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетите на Exxon Mobil подкрепиха щатските индекси

Първата февруарска сесия започна с повишения за основните индекси на Wall Street. Преди началото на сесията стана ясно, че петролната компания Exxon Mobil е реализирала печалба от над 6 млрд. долара за последното тримесечие на 2009 г., а личните разходи на американските потребители са нараснали за трети пореден месец през декември.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и най-често търгувани щатски компании, се повишава с 0,7% до 10 137,31 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият индекс S&P 500 добавя 0,8% до 1 082,21 пункта, а на борсата NASDAQ индексът Nasdaq Composite напредва с 0,3% до 2 152,73.

Акциите на петролният гигант Exxon Mobil поскъпват с 2,2% до 68,85 долара на Нюйоркската фондова борса. Най-голямата по размера на своята капитализация петролна компания в света съобщи днес, че е излязла на печалба от 6,05 млрд. долара, или 1,27 долара на акция, за последните три месеца на 2009 г.

Това е със 18% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2008 г., но резултатите надминаха очакванията на пазарните анализатори, предаде CNN.

Икономическите данни от днес показаха, че личните разходи на американските потребители нарастват за трети пореден месец през декември, макар и с по-бавно темпо в сравнение с техните доходи. Малко след това стана ясно, че производственият сектор на най-голямата икономика на света се разраства за шести пореден месец през януари и то с най-бързото темпо от 2004 г. досега.

Разходите в строителния сектор на САЩ обаче намаляват три пъти по-бързо от очакваното с 1,2% на месечна база през декември, а за цялата 2009 г. се свиват с повече от 12 на сто.

Януари донесе загуба и на трите основни индекса в интервала от 4 до 5% заради предприетите мерки за затягане на паричната политика от централните банки на Китай и Индия, както и заради намеренията на администрацията на американския президент Барак Обама да ограничи дейността на банките.

До края на последната януарска сесия те се понижиха до най-ниските си нива за последните два месеца. През тази седмица ще излязат финансовите резултати на редица големи компании, а от икономическите данни най-ключови ще бъдат тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Днес стана ясно, че американското правителство се готви за бюджетен дефицит от 1,6 трлн. долара през фискалната 2010 г. Това означава, че ще бъде поставен нов рекорд за периода от Втората световна война насам. Досегашният план на правителството бе за отрицателно салдо от 1,35 трлн. долара, но допълнителните разходи и свиващите се данъчни приходи променят ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още