IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакваното влизане в еврозоната донесе 45% борсов ръст на Естония за януари

OMX Tallinn стана най-печелившият индекс в света от началото на тази година, след като Естония демонстрира строга фискална дисциплина

16:25 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакваното влизане в еврозоната донесе 45% борсов ръст на Естония за януари

За естонската фондова борса новата година започна със силен старт. Очакванията, че страната е на път да се присъедини към еврозоната още през 2011 г., повишиха през януари с цели 45% основния индекс на борсата в Талин – OMX Tallinn. Той приключи месеца на ниво от 585,92 пункта, което е най-високата му стойност от юли 2008 г. В сравнение с края на декември индексът с скочил със 181 пункта.

Представянето на естонската борса през януари се различава значително от това на пазарите на ценни книжа в останалите страни от Централна и Източна Европа, като се изключи Хърватска и Украйна, където основните индекси се повишават съответно с 12% и 11%. Силният ръст на индекса OMX Tallinn се дължи на положителните нагласи на инвеститорите, че Естония ще въведе еврото през 2011 г.

Тези очаквания превърнаха OMX Tallinn в най-печелившия индекс от началото на тази година, след като през 2009 г. той увеличи стойността си с 47 на сто. За сравнение на Българската фондова борса SOFIX отчете ръст от 2% в рамките на януари и от 19% за 2009 г. Широкият BG40 се повиши с едва 0,4% през януари, докато BGTR30 отстъпи с 0,3%, а имотният индекс BGREIT изгуби 3,4%.

Естония вероятно ще стане третата страна от Източна Европа, която ще въведе еврото като средство за разплащане, след като Словения и Словакия направиха това съответно през 2007 и 2009 г. С приемането на двете страни в еврозоната рискът от обезценка на техните валути изчезна и се стигна до увеличаване на чуждестранните инвестиции и до засилване на търговията им с останалия свят.

Очаква се Европейската комисия да одобри приемането на Естония в еврозоната през първата половина на тази година. В случай че оценката за представянето на Естония във валутния механизъм ERM II е висока и нейното присъединяване към еврозоната се подкрепи от финансовите министри на 27-те страни от Европейския съюз, страната може да стане 17-тия член на еврозоната през 2011 г.

За да може една страната да се присъедини към еврозоната, тя трябва да отговаря на строгите критерии за бюджетен дефицит, държавен дълг, инфлация, дългосрочни лихвени проценти и валутна стабилност.

В края на 2009 г. централната банка на Естония съобщи, че страната е изпълнила успешно всички фискални и инфлационни цели, които трябва да се постигнат, за да може да се премине към единната валута през 2011 г. Оли Рен, който бе номиниран за комисар по икономическите и парични въпроси в ЕС, заяви през януари, че Естония е следващият кандидат, който ще се присъедини към еврозоната.

Според колумниста на Financial Times Джон Дизърд Естония е опровергала мрачните прогнози на редица икономисти, че е на път да последва съдбата на Аржентина заради опасността от валутна криза. Такива бяха дори очакванията на нобеловия лауреат за икономика Пол Кругман и на професора по икономика Нуриел Рубини, който се прочу като експертът, предвидил финансовата криза от 2007 г.

Засега обаче публичните финанси на Естония са в много добро състояние, а намаляването на заплатите и на разходите в публичния сектор дава добри резултати. Джон Дизърд уточнява, че страната с население от 1,34 млн. души има излишък по текущата сметка и бюджетен дефицит, който като процент от нейния брутен вътрешен продукт се вмества в заложения от еврозоната таван от 3 на сто.

Естония, подобно на другите две балтийски страни, пострада от спукването на балона на пазара на имоти и ценни книжа, но правителството реагира бързо в ранните етапи на кризата. Заплатите, включително и тези в публичния сектор, паднаха с над 20% спрямо последния пик на икономическия цикъл. Строгата фискална дисциплина бе подкрепена от обществеността като средство за влизане в еврозоната.

Ето защо няма причина Естония да не стане член на еврозоната през 2011 г. Това ще бъде потвърждение не само за икономическата стабилност на страната, но и важен тест за разширяването на еврозоната в труден за нея момент, в който се наблюдава силно икономическо разединение между нейните членки.

Държава Борсов индекс Процентно изменение за януари 2010 г.
Естония OMX Talinn 44.91%
Хърватска CROBEX 11.57%
Украйна PFTS 10.50%
Румъния BET 7.99%
Турция ISE 100 6.37%
Казахстан KASE 5.43%
Чехия PSE 5.40%
Сърбия BELEX 5.10%
Унгария BSE 2.12%
България SOFIX 1.93%
Словения Total Market 0.96%
България BG40 0.44%
Полша WIG 0.06%
България BGTR30 -0.31%
Русия RTS -0.56%
България BGREIT -3.37%
Гърция ASE -6.37%
Словакия SSI -9.64%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още