IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трудна задача пред икономическия растеж

Светът e в очакване САЩ да се справят с формулата на растежа, която е пряко обвързана с намаляване на безработицата

10:24 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трудна задача пред икономическия растеж

Икономиката на САЩ отчете впечатляващ ръст от 5,7 на сто на годишна основа през последното тримесечие на 2009 година, което вдъхна силен оптимизъм за развитието и на световната икономика. Това е най-бързият растеж на американската икономиката от 2003 година и мнозина погледнаха с надежда към пазара на труда в страната, където данните за безработицата са доста неблагоприятни.

Тук обаче има един основен проблем – растежът трябва да бъде около 5 на сто през цялата 2010 година, за да може безработицата да се свие с едва 1 процентен пункт.

Икономистите са категорични – такъв ръст е невъзможен.

Повечето анализатори са на мнение, че през настоящото тримесечие икономическата активност в Щатите ще се забави до ниво от около 2,5 – 3 на сто, тъй като пикът в ефектите от правителствените програми за насърчаване на американската икономика е отминал.

Поради тази причина Федералният резерв, а и доста от икономическите анализатори, смятат за постижима цел свиването на безработицата до 5-6 на сто едва средата на десетилетието. Към момента нивото на безработица в САЩ е двуцифрено, като се колебае около 10%.

Погледнато по друг начин, създаването на около 3 млн. работни места през настоящата година ще доведе до намаляване на безработицата с 1 процентен пункт. Дори оптимистично настроените икономисти не смятат, че това е постижимо, се казва в материал на АР.

Високата безработица поставя под риск икономическото възстановяване, защото потребителите харчат по-малко, което пък държи растежа на ниски нива. Рязко свиване на разходите дори би могло да тласне САЩ отново към рецесия, което най-вероятно би повлякло редица световни икономики.

Повечето анализатори, които споделят мнението, че безработицата в САЩ ще се свие до 5-6 на сто едва в средата на десетилетието, се уповават на икономическия модел на Артър Оукън за безработицата.

Той е разработен през 1962 година и представлява формула, изразяваща зависимостта между безработицата и икономическата активност. Какъв точно ръст е необходим за свиване на безработицата зависи от множество фактори. В общия случай обаче на 5 процента ръст на БВП се пада около 1 процентен пункт спад на безработицата.

Икономистите признават, че в много случаи формулата не сработва добре. Един от класическите примери за нейното действие обаче е 1976 година, когато на фона на икономически ръст от 5,4 на сто безработицата се свива от 8,5 на 7,7 на сто.

При последната рецесия в САЩ – тази от 2001 година пък, са необходими две години с ръст от около 3 на сто, за да може безработицата да се свие от 6 на сто през 2003 до 5,1 на сто през 2005 година.

Засега изглежда, че нивата на ниска безработица в САЩ стоят доста далеч във времето, което не е никак обнадеждаващо, ако се взима предвид представената формула. На властите в Щатите, както и в останалата част от света остава да полагат още по-големи усилия в посока на създаване и запазване на работни места, за да може да се скъси времето, което ни дели от трайното стабилизиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още