IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама: Дефицитът е важен колкото и безработицата

В своето седмично обръщение американският президент очерта мерки за съкращаване на бюджетния дефицит

17:18 | 30.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама: Дефицитът е важен колкото и безработицата

Американският президент Барак Обама заяви, че съкращаването на бюджетния дефицит е толкова важно колкото и създаването на работни места, което по-рано той обяви за свой основен приоритет през годината.

За да продължи възстановяването на икономиката, е необходимо изпълнението и на двете цели, се казва в седмичното обръщение на президента, предава CNBC. Според финансисти обаче това може да се окаже опасно.

Обама нарече „знак за напредък” ръста на щатската икономика с 5,7% през последното тримесечие на миналата година, но подчерта, че успоредно със създаването на нови работни места трябва да бъде обуздан и бюджетният дефицит, който се е натрупвал прекалено дълго.

Президентът очерта конкретни стъпки за ограничаване на дефицита: балансиране на всяко намаление на бюджетни приходи с увеличение на други такива, замразяване на бюджетните разходи по усмотрение, назначаване на комисия за ограничаване на дефицита.

Обама изтъкна, че правилото за балансиран бюджет, въведено през 90-те години е довело до излишък в края на десетилетието, но след отмяната му от конгреса се е стигнало до дефицита от 1,3 трлн. долара, който той е наследил при встъпването си в длъжност през януари 2009.

„Възстановяването на това правило ще ни помогне да се върнем в правия път”, е заявил президентът Обама.

Сенатът гласува в четвъртък за връщане на правилото, но тепърва предстои да се произнесе камарата на представителите в конгреса на САЩ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още