IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нарастването на щатския БВП не спря поевтиняването на петрола

Цената на петрола падна под 73 долара и се понижи с 2,2% през тази седмица

22:40 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нарастването на щатския БВП не спря поевтиняването на петрола

Силният скок на брутния вътрешен продукт на САЩ не успя да спре поевтиняването на петрола. Цената на енергийната суровина падна под 73 долара за барел заради поскъпването на щатския долар и опасенията, че потреблението на енергия в най-голямата икономика на света ще остане занижено и през тази година.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтиня със 75 цента, или 1%, до 72,89 долара за барел в края на днешната сесия на Нюйоркската петролна борса. Това е най-ниското ниво на затваряне за последния месец, като цената на петрола бе надолу по време на седем от последните осем сесии.

На международната петролна борса в Лондон брентът поевтиня с 67 цента, или 0,9%, до 71,46 долара за барел, предаде Wall Street Journal.

Първоначално цената на петрола скочи до близо 75 долара за барел след новината, че американската икономика се е разраснала с рекордните за последните шест години 5,7% през последното тримесечие на 2009 г. Но икономическата експанзия засега не успява да увеличи потреблението на енергия в САЩ.

Търсенето на енергийни ресурси в страната все още е по-малко в сравнение с това отпреди година, а запасите от суров петрол се увеличават през последните четири седмици. Това стана ясно от данните на Министерството на енергетиката, които бяха публикувани в средата на тази седмица.

Освен това щатският долар поскъпва за четвърти пореден ден на фона на новините за финансовите проблеми на Гърция, Испания, Португалия и Ирландия, които са свързани с техните големи бюджетни дефицити. Поскъпването на долара прави цената на петрола по-висока, изразена в други валути.

Това намалява интереса на инвеститорите, които използват валути различни от щатския долар, за покупката на енергийната суровина.

Цената на петрола се е понижила с 2,2% през тази седмица в сравнение с 4,4% спад на седмицата преди това и 5,7% седмичен спад за втората седмица на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още