IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решаваща среща днес на фермерите и аграрния министър в Гърция

Катерина Бадзели обаче категорично заяви, че не може да осигури исканите субсидии

10:00 | 29.01.10 г.
Решаваща среща днес на фермерите и аграрния министър в Гърция

И днес продължават протестите на гръцките фермери в северната и централна част на страната, предава гръцката агенция АНА-МПА. Заради снеговалежа и студа фермерите вдигнаха няколко блокади. През цялата нощ Промахон и останалите пунктове по границата с България, Македония и Албания останаха отворени. 

Стачкуващите днес ще имат среща с аграрния министър Катерина Бадзели. Разговорите с нея се определят като решаващи за по-нататъшния ход на протестите. Тя обаче категорично заявява, че не може да осигури исканите от фермерите субсидии.

„Няма да дадем пари ей така. Няма да харчим средства, за да спрат протестите и тракторите да бъдат изтеглени от пътищата. Правителството има програма за стабилизиране на икономиката и ние се ползваме с доверие, за да я реализираме. Това означава, че няма да бъде разхищавано нито едно евро“, заяви гръцкият аграрен министър.

По-рано тази седмица Бадзели все пак обяви серия от мерки от институционен характер, които могат да дадат отговор на хроничните проблеми на гръцкото земеделие и обеща да ускори изплащането на европейските субсидии, припомня БТА.

Междувременно Европейската комисия поиска да бъде извършена проверка във връзка с компенсациите, раздадени на фермерите в Гърция от предишното правителство през 2008 г. и 2009 г. Става дума за пакета от помощи в размер на 500 млн. евро, а също и за още 150 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още