IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция: Атаката срещу нас е дело на спекуланти

Премиерът на страната е категоричен, че не е необходимо ЕС да отпуска спасителен заем

08:46 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция: Атаката срещу нас е дело на спекуланти

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу отрече спекулациите, че страната трябва да бъде спасена с кредит от Европейския съюз. Така той опроверга слуховете, че съюзът ще налее значителни суми, за да помогне на страната в борбата и с тежката криза.

През последните дни във френската преса се появиха твърдения, че Брюксел обмисля спасителна операция за подпомагане на Гърция. Причината за това е нестабилността на еврото, която се дължи в голяма степен именно на проблемите на южните ни съседи.

Според Папандреу обаче всичко това са „спекулации“ и не отговарят на истината. Той хвърли вината за проблемите, които изпитват еврото и страната му върху спекуланти, които залагат срещу единната валута.

За целта се използвали страни със затруднения, каквато в момента е Гърция. Те ставали обект на мощни лобита и се осъществявала валутна атака срещу цялата еврозона, предава ВВС.

Папандреу обаче признава, че страната му сама е виновна за бюджетните проблеми, които има. Поради тази причина не се отправяли критики нито към ЕС, нито към политиката на Европейската централна банка.

Към момента държавният дълг на Гърци е около 300 млрд. евро, като за обслужването му бяха емитирани няколко нови емисии облигации. Преди няколко дни, в навечерието на пускането на поредната емисия, се появиха слухове, че Атина преговаря с Китай за изкупуването на 25 млрд. евро от задълженията й.

Тази информация също бе опровергана, което доведе до силно отстъпление в цената на гръцките държавни ценни книжа.

Още по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още