IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще спаси Гърция в краен случай

Как може да стане това обаче не се уточнява, за да не отслабва натискът върху Гърция да се справи сама с кризата, заявяват от ЕС

22:34 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще спаси Гърция в краен случай

Европейският съюз даде да се разбере, че няма да изостави Гърция и да остави разрастващата се криза със задълженията на страната да застраши еврозоната, пише Financial Times.

“Ясно е, че икономическите политики не представляват само национален въпрос, но и европейски”, заяви пред репортери в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Според високопоставени представители на ЕС в краен случай Гърция може да получи спешна помощ от правителствата на еврозоната и от ЕК, но без участието на Международния валутен фонд.

Страните от еврозоната и европейските власти обаче не уточняват как биха помогнали на Гърция, тъй като се опасяват, че това ще намали натиска върху Гърция да се справи сама с проблемите си и че ще обърка и без това неспокойните финансови пазари.

Незабавен приоритет за страната е да покаже, че е сериозна в намеренията си да намали публичните разходи, да подобри събираемостта на данъците, да публикува надеждни финансови статистически данни и да се заеме с корупцията, подчертават представителите на ЕС.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обвини “злонамерени сили” в пускането на слухове, че Атина търси финансиране от Китай и други места. Той подчерта, че Гърция е доказала способността си да набира средства чрез емисията облигации за 8 млрд. евро, пусната в понеделник, която беше силно надписана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още